Науковці Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона розпочали виконання проєктів, які стали переможцями конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди» Національного фонду досліджень України.
Перший проєкт – «Розробка технології дистанційної діагностики пошкоджених великогабаритних об’єктів на основі застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та фотограмметрії». Науковий керівник – заступник директора Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона академік НАН України Леонід Лобанов.
Метод дистанційної діагностики інфраструктурних об’єктів за допомогою БПЛА у порівнянні з традиційними методами є більш ефективним, точним та безпечним для інспекторів. Сьогодні в Україні є програмне забезпечення для керування польотом БПЛА, отримання фотографій та побудови тривимірних моделей будинків та рельєфу, проте відсутні комплексні системи для автоматичного виявлення проблемних ділянок досліджуваних об’єктів і класифікації видів дефектів та пошкоджень великогабаритних конструкцій.
Виконавці проєкту вже мають значний досвід у дослідженні технічного стану відповідальних зварних конструкцій різного призначення із використанням БПЛА. Було обстежено більше ніж 2000 одиниць обладнання та інфраструктурних споруд авіакосмічної, енергетичної, будівельної, нафтохімічної галузей.
У рамках виконання нового проєкту науковці розробляють ефективну та точну технологію дистанційної діагностики пошкоджених великогабаритних об’єктів з використанням БПЛА, штучного інтелекту, фотограмметрії та неруйнівного контролю. Ця технологія дозволить автоматизувати процес виявлення та класифікації дефектів у конструкціях великогабаритних споруд, підвищити точність та ефективність дослідження, посилити безпеку таких об’єктів.
Отримані дані будуть унікальними і важливими, особливо при впровадженні створених нейронних мереж для інтелектуального пошуку дефектів великогабаритних конструкцій.
Розроблена технологія може бути використана для створення систем моніторингу стану споруд, що дозволить виявляти дефекти та пошкодження ще на ранніх стадіях їхнього розвитку, забезпечуючи тим самим своєчасне та ефективне усунення проблем. Також результати проєкту сприятимуть скороченню процесу відновлення й обслуговування об’єктів, зниженню витрат на їх дослідження і ремонт, підвищенню їхньої безпеки та надійності, а також ефективному плануванню та проектуванню нових великогабаритних споруд.
Другий проєкт – «Розробка антимікробних пакувальних біополімерних матеріалів і технології їх зварювання для довготривалого зберігання харчових продуктів». Науковий керівник – завідувач відділу зварювання пластмас доктор технічних наук Максим Юрженко.
Питання якості та безпеки харчових продуктів є однаково важливим для промислових виробників, торгівельних підприємств і споживачів. Особливо актуальним це питання стало під час війни, коли постала необхідність забезпечення якості продуктів в умовах тривалих відключень електроенергії та у польових умовах на фронті.
Наразі більшість пакувальних матеріалів для харчових продуктів виготовляється на основі полімерів нафтохімічного походження. Але ці полімери не піддаються біологічному розкладанню, тобто є екологічно небезпечними. Виникає гостра потреба у використанні для виробництва пакувальних матеріалів біополімерів, які б розкладалися швидко й безпечно для довкілля. Це нові типи пакувальних матеріалів, виготовлені переважно з природних поновлюваних джерел. Разом з цим стрімкий розвиток полімерного матеріалознавства сприяє появі новітніх можливостей подовження термінів зберігання харчових продуктів зі збереженням показників якості та безпечності. Але антимікробна упаковка знаходиться лише на етапі розробок по всьому світу, тому про масове її виробництво поки що не йдеться.
Як зазначають науковці, у результаті виконання проєкту буде розроблена проста технологія виготовлення пакувальних матеріалів з антимікробними властивостями на основі біополімерів, які мають високу механічну міцність, є екологічно чистими матеріалами, біосумісними і здатними до безпечного для навколишнього середовища біологічного розкладання. Розроблені матеріали з антимікробними властивостями можна використовувати для безпечного тривалого зберігання харчових продуктів.